Blog


Licht, lucht en ruimte

De glaskunst belicht naar aanleiding van het werk van de Frans lyrisch abstract kunstenaar Alfred Manessier (1911-1993). In opdracht maakte hij tussen 1982 en 1993, eenendertig glas in loodramen voor de Saint-Sépulcre kerk in Abbeville. De stad bij de Sommebaai waar hij zijn jeugd doorbracht. Het zou zijn laatste werk en zijn meesterwerk worden. Tijdens de biënnale van Venetië in 1962 ontving hij twee prijzen waaronder de eerste prijs voor liturgische kunst. Hij wordt gezien als de eerste die dergelijke onderwerpen abstract verbeeldde.

Lees meer »

De ruiters van Meistermann

Het pastelroze Oude Raadhuis centraal op het marktplein in Wittlich trekt meteen de aandacht. Het slaperige stadje ligt niet ver van het romantische Moezeldal waar de gelijknamige rivier zich tussen de wijnbergen door slingert. Achter de deuren van het vroegere raadhuis zijn nu de stadsgelerij voor moderne kunst en het George Meistermann Museum te vinden. Het bezit een grote collectie van de nalatenschap van Duitse kunstenaar Goerge Meistermann. Hij leefde van 1911 tot 1990 en was behalve schilder ook graficus en tekenaar.

Lees meer »

The Resurrection of the Red Poppy

Voor The Resurrection of the Red Poppy, heb ik mij laten inspireren door het beroemde middeleeuwse altaarstuk De Opstanding (1511-1517) van Matthias Grünewald (1470-1528). De kleurrijke compositie van De Opstanding van Grünewald, ook wel de meester van het Isenheimer altaar genoemd doet wonderlijk modernistisch aan voor die tijd. Het maakt onderdeel uit van een retabel dat oorspronkelijk is gemaakt voor de hospitaalkapel in Isenheim. Het is nu te zien in museum Unterlinden in Colmar in de Elzas.

Lees meer »

Glazen van Chagall

Centraal in het koor van de 13e eeuwse gotische kathedraal, de Notre-Dame in Reims, bevinden zich de glas in lood ramen van Marc Chagall (1887-1985). Samen met de lachende engel van Reims boven het noordelijk portaal strijden ze als publiekstrekker om de voorrang. Bakermat voor zijn rijke symbolische aansprekende beeldtaal is zijn Joods Chassidische opvoeding in een Wit Russisch dorp. Deze beeldtaal is hij zijn leven lang trouw gebleven. Op latere leeftijd maakte hij zich de kunst van het glas in lood maken eigen.

Lees meer »