The Resurrection of the Red Poppy

Voor The Resurrection of the Red Poppy, heb ik mij laten inspireren door het beroemde middeleeuwse altaarstuk De Opstanding (1511-1517) van Matthias Grünewald (1470-1528). De kleurrijke compositie van De Opstanding van Grünewald, ook wel de meester van het Isenheimer altaar genoemd doet wonderlijk modernistisch aan voor die tijd. Het maakt onderdeel uit van een retabel dat oorspronkelijk is gemaakt voor de hospitaalkapel in Isenheim. Het is nu te zien in museum Unterlinden in Colmar in de Elzas.

Staande in een veld vol bloeiende klaprozen zover het oog reikt, heb ik er één uit gelicht en sterk vergroot weergegeven. De draperie van de herrijzende Christus is in dit schilderij veranderd in een waterval waaruit de klaproos triomfantelijk opstaat. Een verwijzing naar de passage uit het boek Johannes waar wordt gesproken over stromen van levend water die uit het binnenste zullen komen.

Het schilderij is bezaaid met neerdwarrelende klaproosblaadjes, zoals op Poppy Day in het Belgische Ieper waar jaarlijkse de gevallenen van WOI worden herdacht met klaproosbladeren die men vanaf de Menenpoort naar beneden strooit. De klaproos is het symbool van WOI geworden omdat deze bloem de eerste is die op zeer arme grond bloeit.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.