De ruiters van Meistermann

Het pastelroze Oude Raadhuis centraal op het marktplein in Wittlich trekt meteen de aandacht. Het slaperige stadje ligt niet ver van het romantische Moezeldal waar de gelijknamige rivier zich tussen de wijnbergen door slingert. Achter de deuren van het vroegere raadhuis zijn nu de stadsgelerij voor moderne kunst en het George Meistermann Museum te vinden. Het bezit een grote collectie van de nalatenschap van Duitse kunstenaar Goerge Meistermann. Hij leefde van 1911 tot 1990 en was behalve schilder ook graficus en tekenaar.

 

Het werk van Meistermann is geïnspireerd door het kubisme en het werk van Manessier. Het Meistermann museum bezit grafieken, tekeningen, schilderijen en de beroemde glas in lood ramen  van de Vier Apocalyptische Ruiters, uit 1954. Het bezit ook een originele ontwerptekening van het glasvenster van het witte paard met ruiter. Daarop is goed te zien hoe hij de compositie liet samenvallen met de boogvensters in het trappenhuis  van het voormalig raadhuis, waarin de glazen schitterend uitkomen. In Wittlich zijn veertig glasvensters in elf verschillende gebouwen van de kunstenaar te vinden. Zijn werk werd tijdens WOII als entartet, verboden beschouwd net zoals dat van andere abstract kunstenaars. In deze tijd maakte hij alleen tekeningen.

 

In het Bijbelboek Openbaring worden de vier verschillend gekleurde paarden beschreven. Een wit paard met een ruiter met een boog en een kroon (linksboven). De berijder van het rode paard heeft een groot zwaard in zijn handen (rechtsboven). Dan is er een ruiter met een weegschaal in zijn hand op een zwart paard en een grauw paard. Johannes die al op leeftijd op het eiland Patmos gevangen zat is de schrijver van het visioen. Geschreven aan het begin van onze jaartelling lijkt het verrassend actueel. De ruiters spreken tot de verbeelding zoals ze ook destijds voor Meistermann de aanzet waren tot het ontwerpen en maken van deze ramen.

 

 

Waar te zien:

  • George Meistermann museum, Wittlich, Duitsland.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.