De opstanding van de rode papaver

01-06-2022

Voor The Resurrection of the Red Poppy, heb ik mij laten inspireren door het beroemde middeleeuwse altaarstuk De Opstanding (1511-1517) van Matthias Grünewald (1470-1528). De kleurrijke compositie van dit werk van Grünewald, ook wel de meester van het Isenheimer altaar genoemd doet wonderlijk modernistisch aan. Het maakt onderdeel uit van een retabel dat oorspronkelijk is gemaakt voor de hospitaalkapel in Isenheim, waar de pestlijders in de hoop op herstel met de retabel in het zicht werden neergelegd. Het is nu te zien in museum Unterlinden in Colmar in de Elzas. 

Geinspireerd geraakt door een veld vol bloeiende klaprozen, heb ik er één uit gelicht en sterk vergroot weergegeven. De draperie van de herrijzende Christus is in dit schilderij veranderd in een waterval waaruit de klaproos triomfantelijk opstaat. Een verwijzing naar de passage uit het boek Johannes waar wordt gesproken over stromen van levend water die uit het binnenste zullen komen. 

Het schilderij is bezaaid met neerdwarrelende klaproosblaadjes, zoals op Poppy Day in het Belgische Ieper waar jaarlijkse de gevallenen van WOI worden herdacht met klaproosbladeren die men vanaf de Menenpoort naar beneden strooit. De klaproos is het symbool van WOI geworden omdat deze bloem de eerste is die op zeer arme grond bloeit.