De vis en het communicerende vat

Geplaatst op

Communicerende vaten in de kunst

Bij de schilderende broers Hubert en Jan Van Eyck die het glorieuze Lam Gods hebben geschilderd zie ik de communicatie in de doorlopende beweging vanuit de bron die naar de kijker toe stroomt. Waarna de blik omhoog getrokken wordt naar de duif hoog in de lucht en naar beneden naar het hart van het altaarstuk het Lam dat “staat als geslacht”, te zien aan bloed dat uit zijn hals in een kelk wordt opgevangen en terug naar de bron waaruit water opwelt en ontspringt. De boodschap is duidelijk.

Marktkirche Goslar

Bij een bezoek aan een tentoonstelling in de marktkerk van Goslar in Duitsland trof mij een hedendaags kunstwerk. Ik zag een soort hoog opgerichte verticaal  lopende band met een blauwige tint. De band liep en verbeelde zo het doorlopende contact tussen hemel en aarde. Een mooi en treffend voorbeeld van hedendaagse kust.

Mijn kunstwerk heeft een gelijksoortige betekenis. De vis staat voor de circulatie tussen ons en de hemel een blijvende inspiratiebron die opwelt/stroomt en door U heengaat. Tijdens deze gebeurtenis blijft er steeds wat achter en dat verruimd je innerlijk.

Ichtus in de vorm van een sterk gestileerde omlijning van een vis is een oud christelijk symbool waaraan de eerste christenen die onder vervolging leefden elkaar konden herkennen. Later is het meer algemeen geworden.

In de bron / In the well, tekening mixed media op geschept papier, 42 x 29,7 cm. 2019